VANTASTIC onderzoek

Helpen vitaminen en mineralen bij snel geïrriteerd zijn?

In het VANTASTIC (Vitaminen en Nutriënten Suppletie voor Impulsiviteit, Prikkelbaarheid en Compulsiviteit) onderzoek willen we de effecten bepalen van een breed-spectrum voedingssupplement op het verminderen van impulsief, prikkelbaar, compulsief en agressief gedrag bij jongeren (11 tot en met 17,5 jaar).

De studie maakt onderdeel uit van Werkgroep 2 van het Eat2beNICE project en wordt uitgevoerd  bij twee centra: Accare Child Study Center/Universitair Medisch Centrum, Groningen, Nederland, en Centraal Instituut voor Mentale Gezondheid, Mannheim, Duitsland.

Achtergrond

Sommige kinderen zijn snel geïrriteerd of hebben last van een ’kort lontje’ (zij hebben bijvoorbeeld woede uitbarstingen of worden snel boos). Snel geïrriteerd zijn komt vaak voor bij aandachtsproblemen en hyperactiviteit (ADHD), maar ook bij gedragsproblemen (bijvoorbeeld opstandig gedrag of agressie), angst, depressiviteit of stemmingsproblemen. Een hoge mate van impulsiviteit en prikkelbaarheid kunnen tot in de volwassenheid voortduren. Het legt een zware last op het individu en vermindert de kwaliteit van leven. Hierdoor is het belangrijk om meer behandelmogelijkheden te vinden om impulsiviteit en prikkelbaarheid te verminderen.

Sommige onderzoekers beweren dat voedingssupplementen kunnen helpen als iemand snel geïrriteerd is. Breedspectrum voedingssupplementen bevatten zogenaamde micronutriënten, zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen (bijvoorbeeld, Vitamine D, magnesium zink, ijzer) die ook in ons voedsel voorkomen. Door het innemen van supplementen verhoog je de hoeveelheid micronutriënten in het lichaam of compenseer je de micronutriënten die ontbreken in jouw voeding.

Voedingssupplementen zouden ook een gunstig effect kunnen hebben op andere klachten zoals vermoeidheid, slaapproblemen, negatieve gevoelens, woede-uitbarstingen of concentratieproblemen. Maar is dat waar? En in welke mate kunnen voedingssupplementen kinderen en jongeren daadwerkelijk helpen?

Helaas zijn deze vragen nog onvoldoende beantwoord en bestaan er hiernaar nog maar weinig studies. Daarom onderzoeken we in de VANTASTIC studie of voedingssupplementen invloed hebben op impulsief, prikkelbaar, compulsief en agressief gedrag bij jongeren met een hoge mate van prikkelbaarheid.

Daarnaast werken we samen met de andere ‘Werkgroepen’ in het Eat2beNICE project om het effect van breedspectrum micronutriënten suppletie op het darm-microbioom, epi-genetica, bloed-biomarkers, lichamelijke activiteit en cognitief functioneren te onderzoeken.

Opzet van VANTASTIC

Dit onderzoek begint met een ‘dubbelblind gerandomiseerde placebo-gecontroleerde’ fase van 10 weken. In deze fase krijgt de ene groep deelnemers het voedingssupplement, de andere een placebo (dat is een niet werkend middel). Door toeval (loting) wordt bepaald of een deelnemer het supplement of de placebo krijgt. Noch de deelnemers, noch de onderzoekers weten wie het supplement of de placebo krijgt. Om deze reden wordt dit deel van de studie ‘dubbelblind gerandomiseerd en placebogecontroleerd’ genoemd. Deze fase wordt gevolgd door een ‘open-label’ fase van nog eens 10 weken, waarin alle deelnemers het voedingssupplement krijgen.

Gedurende de periode van 20 weken vinden er vijf bezoeken plaats bij de betreffende polikliniek (Accare Child Study Center, Groningen; Centraal Instituut voor Mentale Gezondheid, Mannheim), en ontvangen de deelnemers twee weken daarna een kort follow-up telefoontje. Vanwege de Covid-19 pandemie kunnen bezoeken ook (gedeeltelijk) online via beeldbellen worden gedaan.

Gedurende het onderzoek kunnen bestaande medicatie en andere behandelingen gewoon doorgaan. Ook is het de bedoeling dat de jongere gewoon blijft eten en drinken zoals hij/zij gewend is. De jongere en zijn of haar ouders ontvangen een cadeaubon en een vergoeding voor reiskosten.

Onderstaande video’s bevatten meer informatie over het VANTASTIC onderzoek:

VANTASTIC op youtube (Nederlands)

VANTASTIC op youtube (Engels)

 

Meer informatie

Let op dat het klinisch onderzoek is afgerond.
Lees dan meer of meld je aan via de website, of neem contact op per mail:

 

Groningen, Nederland

Webpagina: www.accare.nl/vantastic

Emailadres: VANTASTIC@accare.nl

 

Mannheim, Duitsland

Webpagina: Centraal Instituut voor Geestelijke Gezondheid

Emailadres: ZI_AGKPPKJ@zi-mannheim.de