AZ AGY-BÉL TENGELY: AZ EGÉSZSÉGES ÉTREND ÉS A MENTÁLIS EGÉSZSÉG KAPCSOLATA


Azt is szeretnénk megérteni, hogy az ételek, vagy az egyes diéték hogyan képes befolyásolni az agyunk működését, és mentális egészségünket. Ezért tanulmányozzuk az bél-agy tengelyt.

Az agyunk és a bélrendszerünk kapcsolatban vannak egymással és „beszélgetnek”, mely egy olyan kétirányú kommunikációt jelent, amely a fertőzésektől, az émelygésen át a hangulatig, stressz szintig mindenre kiterjedő információhalmazt tartalmaz. Erre a kétirányú kapcsolatra hivatkozunk bél-agy tengelyként. A közelmúltban a bélben élő baktériumokra (bél mikrobióta) úgy kezdtek el tekinteni, mint potenciálisan fontos mechanisztikus közreműködőkre a bél-agy tengelyben, a viselkedésben, valamint a mentális egészségben és betegségekben.

Mindez két ok miatt releváns:

  1. A bél mikrobióta olyan anyagokat termel – mint például esszenciális aminosavak -, melyek közvetlen hatással lehetnek az agyunkra.
  2. A bél mikrobiótánk felépítése, működése attól függ, hogy mit eszünk.

Mindez azt jelenti, hogy amennyiben azonosítani és változtatni tudjuk a bél mikrobiótánk felépítését (például diéta által), elméletileg valamelyest módosíthatjuk az agyunk működését is. Az Eat2beNICE konzorcium azt tanulmányozza, hogy ez hogyan működhet