DE DARM-BREIN-AS: GEZONDE VOEDING KOPPELEN AAN GEESTELIJKE GEZONDHEID


We willen ook begrijpen hoe voeding of dieet het functioneren van ons brein en onze mentale gezondheid kan beïnvloeden. We bestuderen daarom de darm-brein-as.

De darmen en de hersenen zijn met elkaar verbonden en ‘spreken’ met elkaar in een tweerichtingscommunicatie die informatie bevat over alles van infecties en misselijkheid tot gemoedstoestand en stress. Deze tweerichtings-verbinding staat bekend als de “Gut-Brain”-as. Onlangs zijn de bacteriën die in onze darmen leven (bekend als de darmmicrobiota) geïdentificeerd als potentieel belangrijke mechanistische bijdragers aan de “Gut-Brain”-as en gedrag en geestelijke gezondheid en stoornissen.

Dit is om twee redenen relevant:

  1. de darmmicrobiota maakt stoffen aan zoals essentiële aminozuren, en deze stoffen kunnen een directe invloed hebben op onze hersenen en
  2. de structuur en functie van onze darmmicrobiota hangt af van het voedsel dat we eten

Dit betekent dat als we de structuur van onze darmmicrobiota kunnen identificeren en wijzigen (via onze voeding), we in principe de manier waarop onze hersenen werken (een beetje) kunnen aanpassen. In Eat2beNICE onderzoeken we hoe dit werkt.