KOSTTILSKUDD

Dr. Lizanne Schweren
About the Author

Lizanne JS Schweren, PhD, is a postdoctoral research associate in the Eat2beNICE project at the University Medical Center Groningen, the Netherlands. Her background is in long-term outcomes of stimulant treatment for ADHD, developmental psychiatry and neuroscience.


1) Definisjon

Vitamintilskudd finnes som piller og kapsler, eller i flytende form. De inneholder næringsstoff som (multi)vitaminer, mineraler eller fiskeolje. Kosttilskudd er ment som et supplement til vanlig kosthold, og kan brukes når vi ikke får dekket behovet for alle nødvendige næringsstoff gjennom selve kostholdet. Kosttilskudd er ikke et legemiddel og er i utgangspunktet ikke ment for å behandle, motvirke eller helbrede sykdom.

2) Beskrivelse

Har du noen gang tatt kosttilskudd som f.eks (multi)vitaminer eller tran? Kosttilskudd er veldig lett å få fatt i, de kan kjøpes på matvarebutikken, helsekosten eller apoteket. Det er lett å gå seg vill i jungelen av ulike kosttilskudd som multivitaminer, fettsyrer, bestemte næringsstoff, fiber, mineraler, antioksidanter… Vi vil her komme med noen grunnleggende fakta om kosttilskudd.

Hva er kosttilskudd?
Vitamintilskudd finnes som piller og kapsler, eller i flytende form. De inneholder næringsstoff som (multi)vitaminer, mineraler eller fiskeolje. Kosttilskudd er ment som et supplement til vanlig kosthold, og kan brukes når vi ikke får dekket behovet for alle nødvendige næringsstoff gjennom selve kostholdet. Kosttilskudd er ikke et legemiddel og er i utgangspunktet ikke ment for å behandle, motvirke eller helbrede sykdom. Det er i USA imot føderal lovgivning å påstå at kosttilskudd kan brukes til å beskytte mot eller behandle sykdom [1]. Kosttilskudd er ikke det samme som tilsetningsstoff. Tilsetningsstoff er kjemikalier som endrer smaken, fargen eller holdbarheten til mat.

Hva inneholder kosttilskudd?
Kosttilskudd består i hovedsak av næringsstoff som er a) utvinnet fra mat b) kunstig produsert eller c) begge. Næringstoff kan utvinnes fra dyr som f.eks kylling, fra fisk, alger eller planter som f.eks soyabønner. Syntetiske næringstoff er vanligvis laget i fabrikker. Noen kosttilskudd inneholder næringsstoff man vet er viktige for helsen, slik som vitaminer. Andre typer kosttilskudd markedføres med positive helseeffekter uten at dette er bekreftet, som f.eks plantepigmenter eller polyfenoler. Kosttilskudd kan inneholde ulike hjelpestoff, f.eks bindemiddel som stivelse eller cellulose, fargestoff, smakstilsetninger og konserveringsmidler.

Trenger jeg å bruke kosttilskudd?

Inntak av kosttilskudd kan være et hjelpemiddel for å sikre et tilstrekkelig inntak av alle næringsstoffene kroppen trenger. I prinsippet kan vi få i oss tilstrekkelig med næringsstoff ved å ha et sunt kosthold, og mange land og helseorganisasjoner har publisert retningslinjer for kosthold (f.eks retningslinjene for amerikansk kosthold publisert av USAs helse‑ og omsorgsdepartement [2]). Friske personer med et sunt kosthold vil få alle næringsstoff de trenger fra kostholdet, og trenger derfor ikke kosttilskudd.

I noen situasjoner er det nyttig å bruke kosttilskudd. En lege kan anbefale bruk av kosttilskudd til spesielle grupper som f.eks gravide kvinner, nyfødte og pasienter med metabolske sykdommer. Kosttilskudd kan også være nyttig dersom du ikke får i deg alle nødvendige næringsstoff gjennom kostholdet, som kan være tilfelle ved vegansk kosthold f.eks.

OBS: Det er lurt å ta kontakt med lege eller ernæringsfysiolog dersom du, på tross av et sunt kosthold, opplever symptomer på næringsmangel. Du kan, uten å vite det, tilhøre en gruppe der det er anbefalt å bruke kosttilskudd.

Hvorfor bruker så mange kosttilskudd?

Ifølge en nylig publisert studie bruker ca halvparten av USA sin befolkning kosttilskudd minst en gang i måneden [3].  Over 75% av kosttilskuddet blir kjøpt uten anbefaling fra helsepersonell [4]. De som tar kosttilskudd ser ut til å være dem som trenger det minst, de er i gjennomsnitt mer fysiske aktive, røyker mindre, drikker mindre alkohol, og er i mindre grad over- eller undervektig sammenlignet med dem som ikke bruker kosttilskudd [5].

De mest brukte kosttilskuddene i USA er multivitamintilskudd (32%), kalsiumtilskudd (12%), omega-3-fettsyrer og fiskeolje (10%) De fleste bruker kosttilskudd for å styrke helsen generelt, andre håper å motvirke benskjørhet eller få mer energi. En liten andel av dem som bruker kosttilskudd (4%) gjør dette for å bedre den mentale helsen [4].