MENTALE GEZONDHEIDVERSCHILLEN TUSSEN MANNEN EN VROUWEN


Er zijn veel verschillen tussen mannen en vrouwen, ook in psychiatrische en psychische gedragingen, zoals agressie, criminaliteit, drugsgebruik en gokken. Bij het vergelijken van grote groepen mannen en vrouwen zijn mannen hier iets kwetsbaarder voor dan vrouwen. Mannen zijn gevoeliger voor beloningen, nemen vaker risico’s dan vrouwen, en zijn minder goed in het afremmen van hun gedrag [10].

Omdat mannen vaak meer impulsief en compulsief gedrag vertonen, hebben wetenschappers vooral mannen onderzocht. Daardoor weten we eigenlijk niet zo veel over dit gedrag in vrouwen. Als we meer begrijpen over de biologische verschillen in gedrag tussen mannen en vrouwen, dan helpt dit interventies en therapieën te verbeteren. We weten nog heel weinig over het effect van voedselinname en leefstijl op de verschillen in het gedrag van mannen en vrouwen. Het onderzoek van het Eat2BeNice onderzoeksconsortium richt zich daarom specifiek op de verschillen tussen mannen en vrouwen bij het onderzoeken hoe voeding en leefstijl impulsiviteit en compulsiviteit beïnvloeden.

Er is meer en meer wetenschappelijk bewijs dat voeding en leefstijl grote effecten hebben op mentale gezondheid. Hier kan je meer informatie vinden over gezonde voeding.

Voordat een dieet als behandeling kan worden gebruikt, moet het eerst goed getest worden in klinische onderzoeken. Met het Eat2BeNICE onderzoeksconsortium richten we ons op baanbrekend onderzoek en klinische proeven, waarmee we bewijzen dat er een relatie is tussen voeding, levensstijl en onze mentale gezondheid.