IMPULZIVITÁS ÉS KOMPULZIVITÁS


Az Eat2beNICE kutatásai az impulzivitásra és kompulzivitásra irányulnak. A maladaptív vagy a kontrollálatlan impulzivitás, valamint a kompulzivitás mentális zavarok részét is képezik, jelentős nehézséget okozó tünet lehet például ADHD-ban, bipoláris zavarban, szerhasználati zavarokban, evészavarokban, kényszeres zavarokban, autizmus spektrum zavarban. A magas impulzivitás- és kompulzivitásszint rendkívül káros is lehet, növeli például a bűncselekmények elkövetésének, a sérüléseknek, valamint a halálozásnak a kockázatát [5].

Az impulzivitást úgy is meghatározhatjuk, mint a hirtelen, kiszámíthatatlan cselekvésre való tendenciát, melynek során nem történik meg a következmények megfontolása [67]. Itt bővebben olvashat az impulzivitásról. A kompulzivitás olyan visszatérő és a funkcionalitást károsító nyílt vagy rejtett maladaptív viselkedés, mely egy megszokott, vagy sztereotip úton zajlik le, merev szabályok szerint, vagy valamilyen rettegett esemény, negatív következmény elkerülése érdekében [8]. Itt bővebben olvashat az kompulzivitásról.

Még ha nagyon eltérőnek is tűnnek, az impulzivitás és a kompulzivitás is osztozik a kontrollhiány érzésében,emellett a gondolatok és a viselkedés diszfunkcionális gátlásához hasonló neurális mechanizmusok is köthetőek [9]. Elmondható, hogy nagyon keveset tudunk még arról, hogy hogyan csökkenthető az impulzivitás és a kompulzivitás szintje, illetve hogy hogyan lehet kivédeni, hogy ezek a vonások kárt okozó mértékűvé váljanak. Az Eat2beNICE kutatói konzorcium az étrend, a szocio-ökonómiai státusz, és a genetika szerepét is vizsgálja az impulzivitáshoz és kompulzivitáshoz fűződő problémák kialakulásában és megelőzésében.