NEMI KÜLÖNBSÉGEK A MENTÁLIS EGÉSZSÉGBEN


A nemi különbségek a társadalmilag problémás viselkedéseknél – mint például agresszivitás, kriminalitás, szerhasználat, játékszenvedély – is megmutatkoznak. Úgy tűnik, a férfiak valamelyest sérülékenyebbek lehetnek ezekre a viselkedésformákra, mint a nők: szenzitívebbek a jutalmazásra, és kockázatvállalásra, illetve kevésbé hatékony a viselkedésgátlásuk, nagyobb preferenciát mutatnak az azonnali, mint a késleltetett jutalom irányába, és nagyobb eséllyel ismétlik is ezeket a viselkedésformákat [10].

A magasabb előfordulási gyakoriság miatt, a maladaptív viselkedésformákat nagyobb arányban vizsgálták férfiaknál, mint nőknél, így az információk egyelőre hiányosak. Az ezekben a viselkedésformákban szerepet játszó nemre specifikus biológiai faktorok átfogóbb megértése talán segítene az intervenciók fejlesztésében. Még mindig nagyon keveset tudunk az étrendben, testmozgásban megjelenő nemi különbségekről, valamint arról, hogy ezek a faktorok hogyan gyakorolnak hatást a férfiak és a nők viselkedésére. Az Eat2beNICE konzorcium kutatása ezért kifejezetten összpontosít a férfiak és a nők közötti különbségekre is, amikor azt vizsgálja, hogy az étkezés és az életmód hogyan befolyásolja az impulzivitást és a kompulzivitást.

Egyre több tudományos bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a táplálkozás és az életmód jelentős hatással lehet a mentális egészségünkre. Tekintse meg az egészséges táplálkozással kapcsolatos hasznos információinkat.

Fontos, hogy mielőtt speciális diétákat kezelésként lehetne alkalmazni, elsőként alaposan tesztelni kell őket klinikai vizsgálatok során. Az Eat2beNICE kutatási konzorcium célja olyan úttörő, klinikai vizsgálatok lefolytatása, melyek bizonyítékként szolgálnak arra, hogy a táplálkozás, az életmód, illetve a mentális egészségünk hogyan van kapcsolatban egymással.