Klinikai vizsgálatok

Az Eat2beNICE Projekt részeként négy átfogó klinikai vizsgálatot folytatunk, melyek egy-egy táplálkozási beavatkozás hatását monitorozzák az impulzivitás, kompulzivitás, valamint antiszociális magatartás, agresszió mérséklésében rövid, illetve hosszú távon.

Az intervenciók tervezésénél arra törekedtünk, hogy ezek a különböző korcsoportokhoz a leginkább illeszkedő és leginkább releváns formák legyenek. Serdülőknél például elsősorban a vitaminok, ásványi anyagok hatását vizsgáljuk, mely jobban illeszkedhet ezen korcsoporthoz, mint egy intenzív diéta. Vizsgálatainkban a férfi és női résztvevők arányának kiegyenlítettségére is hangsúlyt fektetünk. Fontosnak tartjuk, hogy a kezelési periódus előtt, alatt, illetve azt követően is méréseket végezzünk, hogy a rövid és a hosszú távú hatásokról is átfogóbb képet kapjunk. Vér biomarker, mikrobiom, illetve (epi-)genetikai vizsgálatokat két alkalommal végzünk (a kezelés előtt, valamint közvetlenül azt követően), monitorozzuk a táplálkozást, illetve a fizikai aktivitást is.

A négy klinikai vizsgálat a következő célkitűzésekkel valósul meg:

1. A személyre szabott eliminációs diéta (ED) rövid és hosszú távú hatásainak összehasonlítása az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányelvei szerint meghatározott sztenderd diétával.

2. Annak vizsgálata, hogy a vitamin és ásványi anyag készítmények tudnak-e segíteni az ingerlékenység csökkenésében.

A VANTASTIC (Vitamins and Nutrients as Supplementation for Impulsivity, Irritability, and Compulsivity) vizsgálat egy kettős-vak, placebo-kontrollált kutatás, melynek célja a vitaminok és étrendkiegészítők hatásának vizsgálata a serdülők impulzív, kompulzív, illetve agresszív viselkedésformáira.

3. Probiotikumok hatásának vizsgálata kettős-vak, placebo-kontrollos elrendezésben.

4. Egy fizikai aktivitással kombinált energiaszegény mediterrán diéta rövid és hosszú távú hatásainak vizsgálata egy nem szabályozott kalória tartalmú mediterrán diéta hatásával összehasonlítva, túlsúlyos felnőtteknél.

5. A négy klinikai vizsgálatból származó adatok integrálása annak érdekében, hogy a különböző étrendi beavatkozásokra való válasz demográfiai (nem, életkor, szocio-ökonómiai státusz) és klinikai prediktorairól és mediátorairól is átfogóbb képet kapjunk.